Sanne draagt tweedehands.

Sanne.
Draagt
tweedehands.
Held.

Sanne – in haar omgeving beter bekend als Mama Panter – ademt duurzaamheid. Het zit verweven in haar héle leven. Zo runde ze een vintage, tweedehands kledingwinkel. Is ze overtuigd vegan. En heeft ze haar eigen moestuin. Sanne is 33 jaar oud en kwam in 2014 naar Helmond. Toen ze zwanger werd, besloot ze te zich te gaan focussen op wat ze echt leuk vindt. En ze zocht meteen naar een manier om Helmond leuker te maken. Zo ontstond de Groene Panter, haar kledingwinkel. “Ik ben een idealistische dromer. Als ik mijn ogen sluit zie ik een groene planeet, met heldere zeeën vol leven. Een plek waar we samen – plant, dier én mens – allemaal één zijn. Waar we gelukkig zijn, elkaar helpen en elkaar het beste gunnen.”

Tijdens haar zwangerschap onderzocht Sanne welk voedsel goed voor haar was. En wat voor impact haar keuzes zouden hebben op de planeet. Uiteindelijk besloot ze om veganistisch te gaan leven. En dat bevalt goed. “Ik gunde mijn dochter een gezond, energiek lichaam. Ik heb ook een eigen thee- en bloementuin. Ik heb me verdiept in wat voor bloemen en kruiden je allemaal kunt eten. Eigenlijk is het raar: 75% van alle planten is eetbaar, maar slechts 0,5% ligt in de winkel. Waarom zouden we niet meer leren over wat er allemaal groeit? Ik ben de afgelopen jaren ook meer gaan leren over wildplukken. Ik wil graag wildplukwandelingen gaan organiseren, waarbij ik laat zien welke planten eetbaar zijn.”

“Mensen zijn in principe gewoontedieren. Maar alles is altijd in verandering! En wij kunnen alleen overleven door mee te veranderen, door ons aan te passen. Zo zijn er allerlei hoogwaardige vleesvervangers”, vertelt ze. “Neem vegan hamburgers, kroketten en worsten waarbij je geen verschil meer proeft tussen vegan en vlees. Mjjn favoriete vleesvervangers zijn oesterzwammen. Als je ze goed kruidt en bereidt, smaken ze naar malse kipstukjes.”

Kies wat je koopt (of niet koopt)

“Tegen de mensen die wel willen, maar niet weten hoe ze de omslag naar een ander dieet kunnen maken, zou ik willen zeggen: begin bij de boodschappen. Tegenwoordig is heel duidelijk aangegeven welke producten vegetarisch of vegan zijn, dus let daar wat beter op. Zoek ook eens vegan recepten op, of doe een online vegan challenge, waarbij je veel recepten toegestuurd krijgt. Als je een maand vegan hebt gegeten voel je je een ander mens en wil je nooit meer terug. Dat beloof ik je!”

Hoewel Sannes winkel De Groene Panter inmiddels niet meer bestaat, is tweedehands, maar specifiek vintage, nog steeds helemaal haar ding. “Wij mensen hebben zoveel spullen. Probeer eens wat meer te ontspullen, dan krijg je meer ruimte om te leven! En gaat er iets kapot? Probeer het eerst te repareren. Als dat niet lukt, of te duur is, kun je altijd naar een repair-café gaan. Daar kunnen ze je vaak gratis helpen. En moet je toch iets aanschaffen? Overweeg dan of je het tweedehands kunt kopen. Als ik kleding of meubels koop let ik erop dat ze vintage zijn, dat betekent 30 jaar of ouder. Deze spullen zijn vaak zo gemaakt dat ze een heel leven meegaan!”

Sannes boodschap

“Mijn boodschap aan alle mede-Helmonders: stop met vlees eten. Plantaardig eten is niet eng en biedt meer dan voldoende mogelijkheden! Wat ik ook zou willen zeggen, is dat iedereen de schouders eronder moet zetten. Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Klein dus. In mijn leven probeer ik het goede voorbeeld te geven. Ik geloof niet zo in demonstreren. Een wijs man zei ooit: you can only change the world, one healer at a time. Dat omarm ik: Eén op één verbinden heeft veel meer effect.”

Author avatar
Randy van Huijgevoort

Post a comment