Erene helpt een handje mee.

Erene.
Helpt een
handje mee.
Held.

Het is een woensdag zoals alle andere woensdagen in wijkhuis de Westwijzer. In de keuken worden verse maaltijden bereid voor inwoners van Helmond-West. Er lopen vier mensen rond in kokspak en aan tafel zit Erene, ook wel ‘ons Moeke’. Ze is 91 lentes jong. En iedere week helpt ze als vrijwilliger mee in dit sociaal eetpunt waar wekelijks 70 tot 80 Helmonders een gezonde driegangenmaaltijd komen nuttigen. Goed en goedkoop. Soms zelfs gratis. Erene doet dit vrijwilligerswerk al jaren. Waarom? Zolang je een steentje kan bijdragen, moet je dat doen, vindt ze. Ook zelf haalt ze er volop voldoening uit. “Het houdt me jong en vitaal! Door een ander te helpen, help ik tegelijkertijd mezelf.”

De keuken wordt gerund door Peter Malfliet, al jaren vrijwilliger en de chef die de maaltijden bereidt. Met zijn team biedt hij mensen die het zwaar hebben een plek. Erene vertelt: “Sommigen kunnen zelf niet koken of niet voor zichzelf zorgen. Voor anderen is het de enige warme maaltijd in de week. Als mensen hier zijn, weten we in ieder geval dat ze een gezonde maaltijd binnenkrijgen. En als ze het eten niet kunnen betalen, mogen ze alsnog aanschuiven.”

Een bijzondere band

Het sociaal eetpunt wordt volledig gerund door vrijwilligers. Toen Peter startte als kok, inspireerde dat anderen om mee te gaan doen en inmiddels bestaan het kookteam uit vijf personen. Peter vindt het geweldig dat Erene hier al jaren komt helpen: “Erene woont sinds 2000 in de wijk. Ze was een keer toevallig in het wijkhuis en we raakten in gesprek. Toen kwam al snel ter sprake dat ze wilde komen helpen.” De band tussen Peter en Erene is bijzonder. Zo eten ze bijvoorbeeld dagelijks samen.

Helpen als rode draad

Erenes levensverhaal is trouwens net zo bijzonder. Ze is van Indonesische afkomst en mensen helpen loopt als rode draad door haar leven. Op haar twaalfde stond ze bijvoorbeeld al in de keuken van het lokale weeshuis om de handen uit de mouwen te steken. Erene: “Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen. Zeker als ze het zelf minder goed hebben. Ik wil dit zo lang mogelijk blijven doen, tot ik het écht niet meer kan. Als het kan, dan help ik overal. Soms vragen ze wel eens naar mijn leeftijd. Dan zeg ik ‘gok maar’. Meestal word ik geschat op begin 80. Als ik zeg dat ik bijna 92 ben, vallen ze stijl achterover! Ik ben nog vitaal omdat ik bezig blijf. Dat houdt een mens jong.”

Erenes boodschap

“Ga niet stil zitten, maar probeer iets te doen! Help wat je kan, wat er ook gebeurt in je leven. En ga niet bij de pakken neerzitten als het even tegenzit.”

Author avatar
nino@toffey.nl
http://www.heldenvanhelmond.nl

Post a comment