Amine brengt mensen in beweging.

Amine
brengt mensen
in beweging.
Held.

Amine wilde zich al jaren graag inzetten voor Helmond. Maar hij wist niet hoe. Totdat hij kennismaakte met We Care Helmond: een clubje jongeren dat activiteiten organiseert waar in de wijk behoefte aan is. De drie jongeren die deze groep begin 2020 hebben opgericht, waren op zoek naar andere jongeren om activiteiten te organiseren. “Toen heb ik meteen ja gezegd”, vertelt Amine. “Ik zag veel jongeren die niks te doen hadden en een beetje rondhingen. Ik zag de kans om daar iets voor te doen. Ik wilde die jongeren helpen! Het kost wel wat inzet, maar daarmee kun je hartstikke mooie dingen organiseren.”

De jongeren van We Care Helmond werken echt vanuit een intrinsieke motivatie, stelt Amine. “We willen alles zélf organiseren. Ons doel? Jongeren inspireren om iets te doen voor Helmond, zodat we het welzijn van iedereen vergroten. We richten ons op diverse doelgroepen. Helmond bestaat namelijk uit van alles. Jong, oud, arm, rijk, donker, licht. De eerste activiteit was het maken en uitdelen van 100 maaltijdpakketten in coronatijd aan mensen die het echt nodig hadden. De vraag was enorm groot.” We Care Helmond werkte voor de maaltijdpakketten samen met een grote groep jongeren die zich als vrijwilligers meldden. Snijden, koken, bezorgen. Ze deden alles zelf.

Echt iets bijdragen

In de kerngroep van We Care Helmond zitten nu acht personen. Daarbuiten is een grote groep vrijwilligers die ondersteunen. Amine: “Er wordt wel eens negatief over ons gedacht. Een veelgehoord vooroordeel: ‘jongeren doen maar weinig voor Helmond en voelen zich niet betrokken’. Wij bewijzen het tegendeel! Er zijn juist ontzettend veel jongeren die een steentje willen bijdragen!”

Soms proberen Amine en zijn clubgenoten ook de rol van bemiddelaar te vervullen. Zo zijn er bijvoorbeeld ondernemers uit de Heistraat die zich ergeren aan hangjongeren of scooters die voor hun deur worden geparkeerd. Deze jongeren vinden het gezeur maar onzin, maar Amine weet raad: “We willen dat die jongeren via ons in contact komen met de ondernemers. Zo kunnen we samen het gesprek aangaan en de verschillende werelden bij elkaar brengen. Om zo meer wederzijds begrip te creëren.”

Volop activiteiten

We Care Helmond rolt steeds meer activiteiten uit, vertelt Amine. “Zo gaan we rondom World Clean Up Day met onze vrijwilligers de wijken in om zwerfafval op te ruimen. We zijn nu druk aan het flyeren om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om zich aan te sluiten. Ook wordt er een jongerenactiviteit gepland. We gaan nog in gesprek om te achterhalen waar het meeste behoefte aan is, maar we vermoeden dat het een voetbaltoernooi wordt. Maar dan echt groot, met teams en een prijs. Lekker met zijn allen sporten. In de Week tegen Eenzaamheid willen we juist iets organiseren voor ouderen. We proberen eenzame ouderen en eenzame jongeren met elkaar te verbinden.”

Tot nu toe lag Amines focus vooral op het Weverspark in Centrum-Oost. “Ons doel is om ook aandacht te besteden aan de andere wijken. We zijn pas een paar maanden bezig, maar we zijn stap voor stap aan het uitbreiden. Waarom het zo goed werkt wat we doen? We zijn ontzettend gemotiveerd en we doen dingen waar in de wijk behoefte aan is.”

Amines boodschap

“Als je écht iets wilt bereiken, dan is daar ruimte voor. Laat af en toe alles even los en streef je doel na. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor onze stad. Draag die verantwoordelijkheid ook. Pak iets op, hoe klein ook. Er is genoeg te doen.”

Author avatar
Randy van Huijgevoort

Post a comment